Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Kontakta oss
    0771-771 070

    Vi kan kärlek, död och pengar

    Familjens Jurist bjuder in gäster och guidar dig igenom juridikens stora frågor. Alltid med fokus på hur juridiken påverkar våra liv och relationer som vi har både inom och utanför familjen. Livet och juridiken är mer sammanflätade än vad man kan tro. Lyssna och lär dig mer om hur du kan göra framtiden mer trygg för dig och dig familj.

    Har ni funderingar, frågor eller förslag till intressanta ämnen och gäster blir vi glada om ni mailar oss på podd@familjensjurist.se.

    news_img

    Mikropodd avsnitt 9: Arvskifte

    Det viktigaste ni behöver veta om arvskifte på fem minuter. Arvskifte är ett privat avtal mellan dödsbodelägare som visar vilka som ärver, hur mycket de ärver och vad de ärver. Finns det bara en dödsbodelägare räcker det endast med bouppteckningen. Vi går igenom grunderna i arvskiften, vad som gäller i olika situationer och avslutar som vanligt med matnyttiga tips. Läs mer om arvskifte.  

    Läs mer
    27 juni, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 8: Bodelning

    Det viktigaste ni behöver veta om bodelningar på fem minuter. Vi går igenom skillnader mellan gifta och sambor, vanliga missuppfattningar och vanliga fällor att undvika. Som vanligt avslutar vi med några användbara tips! Läs mer om bodelning.

    Läs mer
    20 juni, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 7: Testamente

    Det viktigaste du behöver veta om testamenten på fem minuter. Vi går igenom vad de olika juridiska termerna betyder och bland annat vad du kan testamentera och vilka villkor du kan sätta. Alla behöver ett testamente, vissa mer än andra, därför hjälper vi dig också reda ut hur mycket just du behöver det. Som vanligt avslutar vi också med tre tips, för dig som funderar på att skriva testamente. Här kan du läsa mer om testamenten.

    Läs mer
    05 juni, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 6: Samboavtal

    Det viktigaste du behöver veta om samboavtal på fem minuter. Få svar på frågor kring sambolagen och samboegendom, men kanske framförallt - när är det bäst att skriva ett samboavtal? Detta och mycket mer i detta avsnitt! Läs mer om samboavtal.

    Läs mer
    23 maj, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 5: Framtidsfullmakt

    Det viktigaste du behöver veta om framtidsfullmakt på fem minuter. Vi guidar dig genom framtidsfullmakts-djungeln, vad är skillnaden mellan god man och en framtidsfullmakt? Vad behöver man tänka på innan man skaffar sig en framtidsfullmakt - och framförallt varför? Och som vanligt avslutar vi med några tips! Du kan även läsa mer om framtidsfullmakt här.

    Läs mer
    16 maj, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 4: Äktenskapsförord

    Det viktigaste du behöver veta om äktenskapsförord på fem minuter. Vad bör man tänka på rent juridiskt? Vi reder ut vad som ingår och vad som inte ingår - är det verkligen så oromantiskt som vissa tycker? Den som lyssnar får veta. Du kan läsa mer om äktenskapsförord här.

    Läs mer
    10 maj, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 3: Skuldebrev

    Det viktigaste du behöver veta om skuldebrev på fem minuter. Skuldebrev är ett bevis på att någon har lånat pengar. Men vad är viktigt att tänka på? Vad krävs för att skuldebrevet ska vara giltigt? Vem är borgenär och vem är gäldenär? Som vanligt avslutar vi med några tips för dig som ska ska låna ut eller låna pengar.

    Läs mer
    15 april, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 2: Gåvor och gåvobrev

    I detta avsnitt får ni allt ni behöver veta om gåvor och gåvåbrev -på fem minuter. Vad bör man tänka på? Vilka misstag kan man undvika? När kan det gå riktigt illa? Få svar på de juridiska perspektiven och få lite tips kring gåvogivandet i detta avsnitt!  

    Läs mer
    23 mars, 2019
    news_img

    Mikropodd avsnitt 1: Bouppteckning

    Det viktigaste ni behöver veta om bouppteckningar på fem minuter. Vad behöver man tänka på juridiskt? I detta avsnitt talar vi om vanliga missförstånd, vilka personer som är bra att ha koll på och vad som gäller för arvingar i olika situationer. Tips kring vad som är bra på att tänka på när man upprättar en bouppteckning och annat smått och gott - allt detta i detta lilla avsnitt! Du kan även läsa mer om bouppteckning på vår hemsida, klicka här.  

    Läs mer
    08 mars, 2019
    news_img

    S02E07 Näthat

    I säsongens sjunde avsnitt talar vi om näthat. Näthat är ett juridiskt nystan som vi bjudit in Mårten Schultz, professor i civilrätt, för att reda ut. Vi går bland annat igenom vad lagen säger och hur prognosen ser ut för den som anmäler. Hur pass tillåtande är egentligen den svenska yttrandefriheten? Avslutningsvis ger vi en checklista med vad som är bra att tänka på ifall du eller någon du känner drabbas. Du kan lyssna på avsnittet här nedan:

    Läs mer
    13 juni, 2019
    news_img

    S02E06 Att hyra och hyra ut bostad

    Att hyra eller hyra ut bostad kan ju inte vara så svårt, tänker du. Nej det stämmer, men som med allt finns det många juridiska bitar att hålla koll på! När behöver du fråga om tillstånd och vem ger dig det? Vad bör du tänka på som hyresvärd och hyresgäst? Hur mycket får du ta i hyra och vilka är skillnaderna mellan att hyra ut en bostadsrätt respektive hyresrätt? Tillsammans med dagens gäst från HSB pratar vi om allt juridiskt du behöver tänka på i hyresträsket – i vått och i torrt. Här kan du lösa mer om hyresavtal.

    Läs mer
    31 maj, 2019
    news_img

    S02E05 Alzheimerfonden

    I säsongens femte avsnitt tar vi fokus på familjen. Med oss har vi generalsekreteraren Liselotte Jansson, från Alzheimerfonden. Hon delar med sig av fondens viktiga arbete, anhörigas perspektiv och hur hur framtiden behöver se ut. Vid svåra stunder i livet, som bland annat vid demenssjukdom, vill man inte behöva tänka på juridiken. Vi delar därför med oss av tips och råd kring förebyggande juridik som kan hjälpa hela familjen. Vi erbjuder många digitala tjänster, se alla våra tjänster här. 

    Läs mer
    03 maj, 2019
    news_img

    S02E04 Digitaliseringen och juridiken

    Precis som allt annat har juridiken blivit allt mer digitaliserad och med möjligheten att bland annat skriva avtal online har den blivit mer lättillgänglig än någonsin. Men vad innebär digitaliseringen för den som använder tjänsterna och vad kräver det av juristerna och av juridiken? När är det lämpligt eller olämpligt att skriva juridiska avtal online? Hur kan framtidens digitala juridik se ut? Tillsammans med Carl Georgsson, tidigare VD Familjens Jurist och Magnus Stein, VD Avtal 24, tar vi ett djupdyk in i den digitaliserade juridikens dåtid, nutid och framtid.  Lyssna på avsnittet nedan.  Vi erbjuder många digitala tjänster, se alla våra tjänster här. 

    Läs mer
    25 april, 2019
    news_img

    S02E03 Att jobba på Familjens Jurist

    I detta avsnitt får ni följa oss inåt, i samtal om allt från värderingar till rehabilitering med mera. Vi gästas av kontorschefen Therese Häägg, biträdande juristen Louise Perleroth och Marielle Silén på personalavdelningen. Hur är det egentligen att jobba på Familjens Jurist? Få en inblick inom vår organisation och allt däremellan i detta avsnitt, "Att jobba på Familjens Jurist".  

    Läs mer
    19 mars, 2019
    news_img

    S02E02 Starta eget

    Sitter du och funderar på att starta eget? Då ska du definitivt ta och lyssna på detta asvnitt! Bland annat får du höra andra individers starta-eget-resor. Frågor som dyker upp kan rent juridsikt vara lite trassliga, som exemeplvis vilka dokument man kan tänkas behöva ha? Nu kan du få svar på frågor om hur det är att starta eget och vad du behöver tänka rent juridiskt i vår podd! Du kan även läsa mer om juridik för dig som företagare här.  

    Läs mer
    15 februari, 2019
    news_img

    S02E01 Bonusfamilj

    I säsongens första avsnitt diskuterar vi bonusfamiljen. Nytt år, nya tag och kanske även nya band? Hur påverkar juridiken bonusfamiljen? Vilka hinder finns det och vad för tips kan man få gällande bonuspappor, styvsyskon och plusmammor? Allt detta och mycket mer för dig som lever i en bonusfamilj!  

    Läs mer
    31 januari, 2019
    news_img

    S01E10 Skilsmässa - Säsongsavslut

    Julen närmar sig och det blir även dags att ta farväl av detta år och välkomna det nya. Många associerar julen med familjesammankomster, kärlek, klappar, mat och glädje - men för många andra kan julen innebära lidande, olycka och magsår. Detta är en tid då många ansöker om skilsmässa. De juridiska frågor som dyker upp kan då gälla exempelvis vart barnen ska fira jul? Hur kan man minska spänningarna och undvika bråk och andra tråkigheter? I säsongens avsnitt får vi även ta del av tips och råd från psykologen och psykoterapeuten Linda Lövefors.  

    Läs mer
    05 december, 2018
    news_img

    S01E09 Att köpa eller sälja bostad

    Det kan finnas en hel del juridiska frågor som kan dyka upp vid köp eller sälj av bostad. Mycket pengar kan stå på spel och vi hoppas att investeringen ska bli och att vi ska trivas i vårt nya hem. Däremot kan det bli olyckligt om man senare upptäcker fel och annat trassel i bostaden efterhand, oavsett som säljare eller köpare. I detta avsnitt får ni ta del om goda tips och råd kring juridiken vid just köp och sälj av bostad.  

    Läs mer
    21 november, 2018
    news_img

    S01E08 Att flytta till och från Sverige

    Det ligger i många individers drömmar om att arbeta eller att bosätta sig utomlands. Däremellan kan det dyka upp en eller flera juridiska frågor kring flytten. Vilka laglar och regler gäller? I detta avsnitt pratar vi om uppehållstillstånd i Sverige,  arbetsgivare om att anställa någon från ett annat land - men även om tips till svenskar som ska eller har flyttat utomlands.  

    Läs mer
    07 november, 2018
    news_img

    S01E07 Planera din framtid

    Detta avsnitt fortsätter att spinna på framtidstråden, där vi pratar om hur vi ska tänka kring juridiken om det oväntade händer oss och våra familjer. Pensionen kan vara en viktig del att ta hänsyn till när det kommer till framtiden. Vi guidar dig kring pensionen och dess djungel, är den verkligen så krånglig eller finns det genvägar att ta?  

    Läs mer
    24 oktober, 2018
    news_img

    S01E06 Framtidsfullmakt

    Att framtiden är oviss, kan nog många hålla med om. Vi kan inte kontrollera vår framtid, men däremot går det att planera för olika scenarion. Vad händer om du inte längre kan fatta egna beslut? Vad bör man tänka på juridiskt kring sin framtid? I detta avsnitt går vi igenom framtidsfullmakten och hur man bör skriva den.   

    Läs mer
    10 oktober, 2018
    news_img

    S01E05 Hundens plats i familjen

    Hunden är känd som människans bästa vän, och inte heller är det konstigt att många familjer väljer att ha en vovve som medlem i familjen. Hunden räknas som familj och med det tillkommer juridiska frågor. Hur ser ansvaret ut rent juridiskt? Vad händer om hunden skadar en annan person? Om du har gjort allt som kan förväntas av dig? I denna podd guidar vi dig kring glädjen och de fallgropar som finns för dig som hundägare.  

    Läs mer
    26 september, 2018
    news_img

    S01E04 Vårdnadstvister

    Vårdnadstvister är inget roligt, varken för föräldrar eller barn. I detta avsnitt vill vi ge dig som lyssnare, tips och råd kring vårdnadstvister, hur går det till? Om möjligt, hur bör föräldrar tänka och agera för att undvika en domstolstvist? Det kan därför vara bra med juridiska tips kring dessa frågor för föräldrar som funderar på eller ska skilja sig. Denna podd guidar dig med praktiska tips och råd så att ni  föräldrar med barn, kan få en bättre förståelse kring juridiken inom vårdnadstvister.   

    Läs mer
    12 september, 2018
    news_img

    S01E03 Döden, döden, döden

    Döden är inget okänt, närmast tvärtom vet vi alla att döden är en naturlig del av livet och vi alla någon gång kommer att dö. Många kan känna obehag och ängslan när det kommer till döden, och kanske kan det vara en av anledningarna till att vi pratar så sällan om döden? Men hur gör man, hur ska man hantera rädslan? Lyssna till vårt tredje avsnitt, där vi vill ge döden en synligare plats i livet. Vilka juridiska perspektiv gällande pengar, kärleken och döden bör vi ha koll på?  

    Läs mer
    29 augusti, 2018
    news_img

    S01E02 Från födseln till döden

    I vårt andra avsnitt får ni ta del av de frågor som dyker upp kring livets olika faser - positiva som negativa, djupa som låga. Livets blandning av sjukdomar, förluster, giftemål och skilsmässor. En blandning som inte alltid går som planerat. Detta avsnitt guidar dig kring vilken sorts juridik som aktiveras i olika livssituationer, hur gör man för att skydda sig och de man älskar? 

    Läs mer
    15 augusti, 2018
    news_img

    S01E01 Regnbågsfamiljen

    I vårt första poddavsnitt får ni ta del av regnbågsfamiljens olika frågor kring familjebildning. Hur bör man bäst hantera de möjligheter och utmaningar som kommer i och med familjebildningen? Vilka juridiska hinder kan man förvänta sig stöta på som ensamstående eller samkönade par som så gärna vill bli föräldrar? Juridiken spelar en stor roll i dessa frågor, lyssna till vår podd om dess påverkan på våra relationer och familjer.    

    Läs mer
    18 juli, 2018
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden