Sidförslag
  Kontor
   Kontakta oss
   0771-771 070

   Din Jurist, september 2013 - Familjejuridik för företagare

   Familjejuridik för företagare

   Företagande handlar om idéer, lust och drömmar om framtid. Att ta juridisk höjd för motgångar och skilsmässor kan kännas tråkigt och fel. Men precis som med familjejuridik i allmänhet, är det just när det går bra och alla är sams man ska fundera över hur man vill ha det om något skulle hända. Hösten är årets andra nystart och ett bra tillfälle att ta tag i sådana saker. Höstens första nyhetsbrev handlar därför om vikten av att se över sin familjejuridiska situation om man är företagare. För att slippa ovälkomna överraskningar.

   Familjejuridik för företagare

   Det är inte bara arbete och fritid som tenderar att flyta ihop för den som är egenföretagare. Ekonomin i det lilla företaget är också ofta starkt förknippad med ägarens personliga ekonomi; Man kanske undviker att ta ut lön under svaga perioder eller pensionssparar i företaget i stället för privat.

   Som i de flesta sammanhang fungerar även vardagen i det lilla så länge allt är frid och fröjd. Men vad händer om företaget går i konkurs? Om någon av delägarna dör? Vilka blir konsekvenserna om egenföretagaren skiljer sig? Situationer som känns otroliga eller rent av absurda när alla är sams, kan bli bitter verklighet vid en skilsmässa. Och ett dödsfall i ägarleden kan få obekväma konsekvenser om man inte har tydliga aktieägaravtal. Att ta hjälp av en kunnig och erfaren jurist vid frågor som rör familjejuridik för företagare är därför en god idé. Så att det blir som man tänkt sig helt enkelt.

   Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®

   Det är en analys av din familjejuridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. Analysen tar ca. 20 minuter (värde ca. 950 kr).

   Några exempel från småföretagares värld

   För att förtydliga familjejuridiken för företagare har vi valt ut tre vanliga situationer, kanske någon av dessa situationer passar in på dig? Tveka inte att höra av dig till mig om du känner att du vill veta hur ditt företagande kan påverkas av din familjesituation.

   Per – Blivande ägare till en bilverkstad

   Per har länge velat öppna en egen bilverkstad, och funderar nu på att göra drömmen till verklighet. Per är gift och har tillsammans med frun ett gemensamt barn, dessutom har han ytterligare ett barn sedan tidigare. Vad bör han tänka på inför starten av sitt egna företag?

   Svar:

   Som alltid vid större engagemang är det viktigt att se till att ha fundamentet klart. Per behöver fundera igenom vad som är viktigt för honom om han skulle avlida eller drabbas av olycka som gör att han inte kan driva verksamheten. Ska det finnas möjlighet för någon att ta över? Hur vill han att arvet efter honom ska fördelas? Ska särkullbarnet få ut hela sin arvslott eller ”bara” laglotten? Behöver, i dödsfallssituation, pengar falla ut till efterlevande maka eller någon annan för att driva vidare verksamheten, bör han fundera på livförsäkring.

   Olle – Entreprenören

   Olle har entreprenörsföretaget Trädgårdsproffsen AB tillsammans med sin bror Gustav. Olle lever ensam. Gustav är gift och har två barn med Agnes. Vad händer om Gustav plötsligt avlider?

   Svar:

   Om Gustav avlider så ärver Agnes samtliga tillgångar efter Gustav inklusive aktierna i trädgårdsproffsen AB. För Olles del skulle det vara praktiskt att ha ett kompanjonavtal som ger honom rätten att lösa aktierna för ett i förväg bestämt pris eller en i förväg bestämd princip för beräkning av pris. Med största sannolikhet är Olle inte intresserad av att ”ärva” en ny kompanjon.

   IT konsulterna Emma och Ingrid

   Väletablerade IT-konsult AB ägs av Emma och Ingrid sedan 10 år tillbaka. Nu ligger Ingrid i skilsmässa och mannen kräver 50% av hennes andel i företaget. Har han rätt till det? Vad kan hända?

   Svar:

   Såvida inte Ingrid har ett äktenskapsförord som gör egendomen till enskild, har Ingrids man rätt till 50% av värdet av hennes andel i företaget. Ett flertal problem föreligger, till att börja med värdering av bolaget. Kan man inte enas om värdet och/eller om Ingrid saknar tillgångar att betala bodelningslikvid för aktierna till mannen finns en risk att man blir tvungna att likvidera bolaget för att kunna betala bodelningslikvid. Finns kompanjonavtal kan Ingrid bli tvungen att sälja alla eller delar av aktierna till sin kompanjon för att kunna betala bodelningslikvid till mannen.

   Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
   Magnus Ladulåsgatan 65
   Stockholm
   Stockholm
   11827
   Sweden