Hoppa till innehållet

Sex juridikstudenter tilldelas Familjens Jurist-stipendiet 2017

Familjens Jurist utser årligen stipendiater inom familjerätt för att uppmuntra juridikstudenter till ökad kunskap inom området. Stipendiet delas ut till sex studenter, en per institution vid fakulteterna i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Örebro och Umeå.

En karriär inom familjerätt efter avslutad juristutbildning är ett spännande arbete med stor variation. Genom att låta juridikstudenter fördjupa sig i området får de en inblick i vilka frågor de senare i karriären kan komma att arbeta med, säger Lotta Dahlstrand, affärsutvecklingschef vid Familjens Jurist.

De sex stipendiaterna mottar vardera 10 000 kronor. Den bästa uppsatsen mottar utöver Familjen Jurist-stipendiet även Sverigestipendiet på 15 000 kronor. I år tilldelas Sverigestipendiet Isabelle Carringer, Uppsala Universitet, för uppsatsen ’Relocation med barn inom EU’. Uppsatsen handlar om de rättsliga förutsättningarna för en förälder med gemensam vårdnad att flytta tillsammans med ett barn, trots att den andre vårdnadshavaren motsätter sig.

Läs mer om respektive stipendiat nedan:

Isabelle Carringer, Uppsala

Relocation med barn inom EU. Är svensk rätt i behov av en lagstadgad möjlighet till relocation med barn? En internationellt privaträttslig studie.

Den frågeställning som analyseras är angelägen. Den har ännu inte rönt den uppmärksamhet den tarvar från den svenska lagstiftaren. Uppsatsen är omfattande, djuplodande, väldisponerad och mycket välskriven.

Emma Öjstrand, Örebro

Rätten till efterarv i makes förmånstagarförvärv.

Ett komplicerat ämnesval, där åsikter ofta går isär. En klok och välarbetad analys. Med anledning av utvecklingen av familjekonstellationer i vårt samhälle under de senare decennierna har ämnet blivit mycket angeläget och därmed väl valt.

Frida Jansson, Umeå

Sveriges skydd mot barnäktenskap. Har asylsökande barn som befinner sig i Sverige samma rättsliga skydd?

En intressant tvärrättsvetenskaplig studie av ett viktigt ämne med en väl genomförd och kritisk analys.

Miriam Nygren, Göteborg

Legal Family Definitions and the Rights to Refugee Family Reunification. A Comparative Study on Ethiopia and Sweden.

Ett spännande ämnesval, skrivet på ett originellt sätt och fördömligt udda. Traditionella rättsliga avsnitt varvas med andra inslag, av närmast antropologiskt slag.

Ami Sakaria, Stockholm

Vill inte! Barnets rättsliga ställning i hälso- och sjukvård.

Ämnet är angeläget och uppsatsens analys väl strukturerad. Sammanfattningsvis en god studie med en gedigen genomgång av problematiken.

Peggy Gustavsson, Lund

Gemensam familjerätt för EU-medborgare. En kritisk analys rörande harmoniseringen av den materiella familjerätten inom EU.

En uppsats där författaren varit väl påläst inom ämnet och tagit till sig mycket litteratur. Ett viktigt ämne som diskuteras på ett djärvt sätt.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden