Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Framtidsfullmakt

    Utse själv din gode man

    För många kommer det en period i slutet av livet då man behöver hjälp att hantera olika vardagsfrågor. Nu finns ett bättre alternativ än den traditionella gode mannen.
    Med en framtidsfullmakt behöver man inte längre förlita sig på hjälp av en slumpmässigt utvald god man. Istället kan man komma överens med och utse en familjemedlem eller en nära vän som fullmakts tagare. Att få hjälp av en person som känner dig och förstår dina behov ger naturligtvis en trygg känsla inför framtiden.
    Det är också möjligt att ha flera fullmaktstagare som ansvarar för olika frågor. Det kan exempelvis handla om hjälp med betalningar, kontakter med myndigheter och hjälp med frågor kring boendet.

    En framtidsfullmakt börjar gälla då ålder eller sjukdom gör att man inte längre klarar alla vardagssituationer. Det är fullmaktstagaren som själv avgör när fullmakten börjar gälla och är då skyldig att informera dig och dina närmaste att så skett. Fullmaktstagaren har ett ansvar att hålla familjemedlemmar informerade och att regelbundet redovisa sitt arbete.

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®!

    Livsbesiktning® är en kostnadsfri analys (värde ca 950kr) av din familjejuridiska situation. Livsbesiktningen ger dig svar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du skulle separera från din partner eller om du skulle avlida.
    Du/ni kan enkelt boka tid via 0771-771-070 eller här på hemsidan.

    Hur kan en framtidsfullmakt hjälpa min mamma och oss syskon?

    Fråga

    Vår mamma börjar bli till åren, hon är 79 år nu. Hon känner att hon inte orkar bo kvar i huset så länge till och är orolig för hur det ska gå för henne i framtiden om hon inte riktigt klarar sig själv. Jag och min syster har flyttat från hemstaden och vi träffar varken varandra eller vår mamma så ofta som vi önskar. Hur kan en framtidsfullmakt hjälpa min mamma och oss syskon?

    Svar

    Med en framtidsfullmakt där barnen är mottagare vet mamman att hennes närmaste kommer att hjälpa henne om det blir aktuellt. Det kommer säkert skapa stor trygghet och ett lugn för alla inblandade. Då barnen bor långt ifrån hemstaden är det klokt om de delar på ansvaret. Det finns möjligheter att ha flera fullmaktsmottagare som ansvarar för olika saker, exempelvis kan ett syskon sköta ekonomiska frågor och ett kan hålla i myndighetskontakter. Eftersom mamman är 79 år bör de kontakta en specialist på familjejuridik och upprätta en Framtidsfullmakt så snart som möjligt.

    Hur kan en framtidsfullmakt hjälpa min bror som har en kronisk sjukdom?

    Fråga

    Min bror är 48 år och lever ensam. Han lider av en allvarlig kronisk sjukdom och vet att han kommer tappa förmågan att ta ansvar för sig själv inom några år. Han har en viss förmögenhet och vill ha så god vård som möjligt under sina sista år. Både jag, som är hans syster och våra föräldrar bor i samma stad och oroar oss mycket för att det ska bli så bra som möjligt för honom. Hur kan en Framtidsfullmakt hjälpa honom?

    Svar

    Genom att upprätta en Framtidsfullmakt redan nu kan brodern i god tid informera familj och vänner om hur han vill att hans pengar ska användas under sjukdomsperioden. Han bör boka tid med en jurist för att gå igenom vad fullmakten kan och ska omfatta. Vilket han kan göra med eller utan den tänkta mottagaren. Det kan vara klokt att välja sin syster eller en nära vän som fullmaktsmottagare. Väljer han en fullmaktsmottagare utanför familjen rekommenderar vi också att man skriver in en punkt om redovisningsskyldighet. Det kan kännas tryggt för familjen att veta att allt går rätt till.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden