Vad betyder skrivelserna i testamentet?
1.Om sambor har ett testamente där det skrivs in "den som överlever den andre skall erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt och ska äga rätt under sin livstid fritt förfoga vad hen fått i arv men ska ej äga rätt att testamentariskt förfoga över kvarlåtenskapen".Innebär det att den överlevande har rätt att sälja som exempel hus,bostadsrätt som båda sambor ägt gemensamt 50% vardera?
2.Om den av oss som avlider först ej har barn men syskon måste de då genast få sin del av arvet?
3.Om det även står i testamentet att det ska utgöra enskild egendom,vad innebär det?
4.Vad menas också med att "egendomen ska i förekommande fall ej utgöra föremål för övertaganderätt eller rådighetsinskränkningar som kan göras gällande lagen om sambors gemensamma hem".
Vi har googlat och hittat en hel del som vi ej förstår och hoppas härmed att någon av er juridikstuderanden kan räta ut dessa frågetecken.
Tack på förhand!
Rådgivarens svar
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan följer svaren på dina frågor.
1. Vad betyder fri förfoganderätt?
Har man fri förfoganderätt över egendom så får man i livet förfoga över egendomen på samma sätt som om man ägde den. Med andra ord får man både sälja, ge bort, eller spendera egendom som man innehar med fri förfoganderätt. Det enda man inte får göra är att förfoga över den för händelse av sin död, alltså att testamentera bort egendomen. Den överlevande sambon har med andra ord rätt att sälja hus eller bostadsrätt som samborna ägt tillsammans.
2. Syskons rätt till arv när det finns testamente
Den enda som alltid har rätt att få ut arv trots ett förordnande till någon annan i testamente är en bröstarvinge, alltså någons barn. En bröstarvinge har rätt att genast få ut sin laglott, som är hälften av arvslotten, genom att jämka testamente, se Ärvdabalken 7 kap 3 § och 7 kap § 1.
I ett inbördes testamente (alltså ett testamente där två personer, exempelvis två sambor testamenterar till varandra) kan man förordna om efterarv. Det innebär att man utöver att testamentera till den överlevande sambon, förordnar man vad som ska hända då även den överlevande sambon går bort. Det kan till exempel vara att släktingar ska ärva enligt lag.
Ett syskon som har en sådan efterarvsrätt kan inte få ut sitt arv förrän båda samborna gått bort.
3. Vad innebär föreskrift i ett testamente om enskild egendom?
Om man i testamente anger att egendom ska utgöra enskild egendom för den som mottar den, så kommer den egendomen inte att ingå i en framtida bodelning, om mottagande personen i framtiden ingår äktenskap, eller blir sambo med någon, se Äktenskapsbalken 7 kap 2 § och Sambolagen § 4.
4. Vad menas med övertaganderätt och rådighetsinskränkningar?
I lagen om sambors gemensamma hem finns regler om övertaganderätt och rådighetsinskränkningar. Övertaganderätten innebär en rätt för en sambo att ta över bostad eller bohag i en bodelning om denna har störst behov av egendomen (§10), men även en rätt att under vissa omständigheter ta över den gemensamma bostaden trots att den inte ingår i bodelning (§16).
I lagen om sambors gemensamma hem finns även en rådighetsinskränkning, se §17. Rådighetsinskränkningen innebär en begränsning av vad en sambo kan göra med viss egendom. Till exempel att en sambo inte utan den andra sambons samtycke får avhända sig en bostad som skulle ingå i bodelning, eller som den andra sambon skulle ha rätt att överta.
Det du citerar tolkar jag som att de här bestämmelserna inte ska gälla på den egendom som någon erhåller genom testamentet. Till exempel vad gäller övertaganderätten gäller då att om den överlevande sambon får t.ex. ett hus genom testamentet, och sedan går in i ett nytt samboförhållande där huset blir den gemensamma bostaden, har den överlevandes nya sambo ingen rätt att överta bostaden vid en eventuell bodelning.
Det kan vara bra att veta att lagen om sambors gemensamma hem är en äldre lag, och den är numera ersatt av Sambolagen. Innehållet i den nya lagen är dock i stort sett detsamma. Övertaganderätten regleras numera i § 16 och § 22, och rådighetsinskränkningen finns i § 23.
Hoppas du fått svar på dina frågor! Om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.