Förening av tvistemål och brottmål
Är det möjligt att kombinera ett brottsmål med ett tvistemål? Om person A anmäler person B för ex tre brott och samtidigt en överträdelse som ska/ brukar tas upp i tvistemål, måste det då ske två separata rättegångar eller går dessa att kombinera till en och samma?
Rådgivarens svar
Hej och tack för att du väljer att ställa din fråga till oss här på Fråga Juristen! Nedan följer ditt svar.
Regler kring brottmål och tvistemål återfinns i Rättegångsbalken.
Förening av brottmål och tvistemål
I rättegångsbalken kapitel 22 § 1 står det att talan mot den misstänkte eller annat om enskilt anspråk i anledning av brottmål må föras i samband med åtal för brottet. Upptages ej anspråket i samband med åtalet, ska talan föras i den för tvistemål stadgade ordningen.
Ovanstående lagrum innehåller den grundläggande regeln om förening av ett tvistemål och ett brottmål. Den vanligaste situationen är den att målsägande för en talan om skadestånd mot den misstänkte, men lagen är inte begränsad till endast skadeståndstalan. Det finns ingenting som förhindrar att talan istället förs om t.ex. återfående av egendom som den misstänkte fått målsägande att avhända sig genom brott.
Enligt rättegångsbalken kapitel 22 § 2 så gäller att om enskilt anspråk grundas på ett brott som hör under allmänt åtal, är åklagaren på målsägandes begäran skyldig att i samband med åtalet förbereda och utföra även målsägandes talan, om det kan ske utan väsentlig olägenhet och hans anspråk inte är uppenbart obefogat.
Paragrafen ger uttryck för regeln att åklagaren i vissa fall är skyldig att i rättegång biträda målsäganden. För målsägande har detta ofta en mycket stor betydelse att dennes anspråk kan framföras av åklagaren. Målsägaren befrias från besvär och behöver t.ex. inte skaffa sig något ombud.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Du får gärna skicka in fler frågor om du har ytterligare funderingar!
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.