Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Hur mycket är skäligt att betala i hyra?

Jag har hyrt ut min lägenhet i Sthlm och flyttat till min sambo i Norrland. Eftersom han tycker att jag kommer att gå i en ganska stor vinst för min lägenhets uthyrning så vill han att jag ska betala 4000 kr per månad för ett hus i en liten by. Jag vill betala 50% av hans driftskostnader med det går han inte med på. Utan han går efter marknadsanpassad hyra. Jag tycker att 4000 är ganska mycket. Då vill jag ha det mer rättvist och dela på hälften av driftskostnader utan att han ska tjäna på mig då jag hyr ut min lägenhet.

Rådgivarens svar

2020-10-07

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för några av de tillämpliga reglerna avseende hyra och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.

Regler om andrahandsuthyrning

Det finns olika regler beroende på vad för typ av bostad som hyrs ut. Regler om att hyra ut en hyresrätt finns i den så kallade hyreslagen i 12 kap. jordabalken (JB). Är det istället exempelvis ett hus eller en bostadshus som hyrs ut så gäller hyreslagen i kombination med lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen.

Vid andrahandsuthyrning (s.k. total sublokation) har hyresgästen självständig tillgång till bostaden. Bor däremot bostadsinnehavaren kvar och andrahandshyresgästen endast har tillgång till en del av lägenheten, eller hela tillsammans med bostadsinnehavaren, så är andrahandshyresgästen att anse som inneboende (s.k. partiell sublokation).

Hur mycket får man ta i hyra?

Vid uthyrning av en hyresrätt får förstahandshyresgästen ta ut en hyra som motsvarar den som förstahandshyresgästen betalar till hyresvärden, samt ett påslag om max 15% om lägenheten är möblerad. Förstahandshyresgästen får också ta betalt för andra kostnader som inte ingår i hyran, exempelvis internet och tv (12 kap. 19-22 §§ JB). Är det istället ett hus eller en bostadsrätt som hyrs ut ska hyran bestämmas till ett belopp som inte med mer än 5% överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden. Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde och är alltså inte kopplad till bostadsinnehavarens faktiska räntekostnader. Driftskostnaderna ska däremot beräknas efter de faktiska kostnaderna (4 § privatuthyrningslagen).

Om endast en del av en bostad hyrs ut, exempelvis ett rum, ska storleken på hyran motsvara hur stor den uthyrda delen är i förhållande till hela bostadens storlek (12 kap. 55 § JB). Förenklat kan man alltså säga att om ett rum i en trea hyrs ut, ska hyran motsvara ungefär en tredjedel av bostadsinnehavarens kostnader. Är man till exempel två personer som delar bostaden lika är det skäligt att inneboende betalar hälften av kostnaderna. 

Annat som kan vara bra att tänka på som sambos

När man blir sambo finns det flera olika saker som är bra att känna till. Ett exempel på detta är sambolagens regler om likadelning av samboegendom. Samboegendom är gemensam bostad och bohag som införskaffats för att användas gemensamt (3 och 5-6 §§ sambolagen). Samboegendom ska som utgångspunkt delas lika mellan samborna vid en separation. Annan egendom som exempelvis båt, bil eller bostad som någon av samborna hade innan samboförhållandet inleddes omfattas inte av sambolagens regler och behålls som regel av den som äger den. Vill sambor inte att sambolagens regler ska gälla så kan man genom ett samboavtal avtala bort dessa (9 § sambolagen). 

Ett annat exempel är att sambor inte ärver varandra. Går den ena sambon bort har alltså den andra inte automatiskt rätt att ärva eller behålla bostaden eller liknande. Vill sambor ärva varandra behöver de därför skriva ett testamente.

Avslutande sammanfattning

Formellt sett är du att anse som inneboende i din sambos hus. Situationen rör två olika rättsförhållanden, ett som du har med din andrahandshyresgäst för din lägenhet och ett som du har i egenskap av inneboende i din sambos hus, och det ena påverkar inte det andra. Med andra ord, att du gör en vinst på din lägenhetsuthyrning inverkar inte på hur mycket du ska betala i hyra.

Exakt hur stor summa som är rimligt att du betalar i hyra kan jag tyvärr inte svara på, men eftersom du och din sambo delar lika  på boendet och har lika stor tillgång till utrymmen och faciliteter så kan man säga att det är skäligt att ni också delar lika på kostnaderna. Om din sambo hade huset innan ert samboförhållande inleddes och det inte införskaffades just med avsikt att ni skulle bo där tillsammans, så är huset inte att anse som samboegendom. Skulle ni exempelvis separera och huset då ska säljas så har du alltså som utgångspunkt inte rätt till del av husets värde. Detta kan vara bra att ha i åtanke vid beräkning av hyran. 

Eftersom ni är sambor är det också bra att känna till några av de regler som kan påverka er om ni skulle separera eller någon av er går bort. Läs gärna mer om vad som kan vara bra att tänka på när man blir sambo hos Familjens Jurist

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden