Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är jag skyldig att betala frakten vid köp enligt distansavtalslagen när jag utnyttjar min ångerrätt?

Hej, Jag godtog ett erbjudande från viasat TV. På en fråga om kanalinnehållet var detsamma som mitt nuvarande abonnemang hos Canal Digital svarade uppringaren ja. När jag dagen efter kollade upp detta så var det inte korrekt bl.a. saknades Eurosport. Försökte då utnyttja ångerrätten och det godtogs men då sa de att jag får betala frakten fram och åter på 318kr. Nu vill företaget att jag ska betala frakten för parabolen. Är jag skyldig att göra det? Hur bestrider jag fakturan? 

Rådgivarens svar

2019-09-26

Hej, 
Stort tack för att du vänder dig till oss med dina frågor. 

Ångerrätt vid distansköp 
Reglering om vad som gäller vid köp utanför affärslokal finns i distansavtalslagen. Enligt distansavtalslagen (2 kap. 10 § Distansavtalslagen) har konsumenten rätt att ångra ett köp och därmed frånträda det ingångna avtalet inom 14 dagar. Detta kan ske genom att konsumenten sänder ett meddelande eller meddelar näringsidkaren på deras hemsida. 

Näringsidkaren ska då betala tillbaka det konsumenten har betalat (2 kap. 14 § Distansavtalslagen). 

Ska även frakten betalas tillbaka? 
I den summa som varan/tjänsten du köpt kostade räknas även kostnader som du som konsument haft för den. Så som uppläggningsavgift eller startavgift samt, trots att det inte framgår explicit av lagtexten, frakten för att få varan. Det innebär att näringsidkaren ska betala tillbaka leveranskostnaden. Det framgår även explicit av konsumenträttighetsdirektivet artikel 13.1 att näringsidkaren ska stå för leveranskostnaden, vilken är den artikel som paragrafen bygger på. Dock gäller det inte om du har valt en dyrare leverans än standardleveransen. Dock, notera att det gäller för leveransen av varan. Som konsument är du skyldig att betala kostnaden för att skicka tillbaka varan om näringsidkaren inte har gått med på att stå för denna kostnad eller underlåtit att underrätta dig om att du ska stå för den kostnaden. 

Slutsats
Du är inte skyldig att betala för frakten av varan till dig. Dock måste du kolla villkoren för köpet för att ta reda på om du ska stå för kostnaden för att returnera varan. Säljaren är skyldig att ge dig information om hur du ångrar ett köp innan du ingår avtalet och har därmed förhoppningsvis gjort det! Framgår det att konsumenten bär den kostnaden är det vad som gäller. Det finns inga krav på hur du ångrar ett köp men i bevishänseende är det bra att göra det skriftligen. Även fakturan på portot bör du bestrida skriftligen och om endast en del av fakturan är felaktig kan du bestrida den delen och betala för det som stämmer. Du kan bestrida såväl genom mejl som genom brev. Skickar du med brev bör du skicka rekommenderat för att få ett kvitto på din försändelse. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden