Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Överbesiktning vid husbygge

    Hej! Vi har byggt hus med kustvillan (det mesta har strulat) och genomfört en slutbesiktning. Besiktningen gav runt 50 punkter, smått som stort, och besiktningen blev underkänd. Den gjordes i april och en efter besiktning blev gjord 2 1/2månader senare, dom fick lite extratid. Runt 25 bes.punkter finns kvar som inte är åtgärdade. Saken är den att kustvillan har skrikigt om överbesiktning sen april, och dom har upprepat det sen efterbesiktningen, dom har meddelat oss det inom en månad från besiktningen och har all rätt att utföra den. Frågan vi har är inom vilken tid från besiktningen ska överbesiktningen utföras? Att dom meddelat oss inom 1 månad att dom vill utföra den, och sen bara dra på det, inte göra något verkar helt galet tycker vi.
    Efterbesiktningen utfördes den 19/6, alltså snart 3 månader sen.
    Vi sitter i ett hus som inte är godkänt och har högre räntor (byggkreditiv), vi kan ju inte lägga om lånen, pga detta. Vad gäller egentligen? Inom vilken tid ska överbesiktning utföras?
    Besiktningsmannen var en erfaren, certifierad, oberoende besiktningsman.
    Tacksam för hjälp.

    Rådgivarens svar

    2017-09-08

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag beklagar den problematiska situation ni har stött på med ert husbygge och ska nedan redogöra för vad som gäller.

    Överbesiktning
    Om någon av parterna är missnöjda med en slutbesiktning får part påkalla en överbesiktning inom en månad. Vid en överbesiktning prövar den utsedda besiktningsmannen frågor entreprenören och ni är oense om. Överbesiktningen utförs av en person som parterna gemensamt utser och ersätter den besiktning eller den del av besiktningen som föranlett påkallandet. Besiktningsmannen avgör, beroende på resultatet, vem som ska stå för kostnaderna av besiktningen.

    Då er entreprenör har förhalat hela processen föreslår jag att ni istället tar kontakt med en ojävig besiktningsman och framför ert förslag på besiktningsman till entreprenören. Då parterna gemensamt ska utse vem som ska utföra överbesiktningen bör ni kunna påskynda processen på detta sätt. Jag har således inte funnit någon regel om att den som påkallat överbesiktning måste ta initiativ till att genomföra den inom en viss tidsgräns.  

    Jag hoppas ni har fått svar på er fråga och vägledning hur ni ska gå vidare i ert fall! Jag önskar er vidare lycka till och att ert husbygge snart är färdigställt.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden