Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan min sambo kasta ut mig hur som helst?

    Hejsan!

    Min kille ska nu köpa en lägenhet som vi båda kommer bo i och jag kommer även folkbokföra mig där. Min kille och jag har gjort ett samboavtal som innefattar att jag inte har rätt till något förutom mina egna saker ifall vi skulle göra slut. Undrar nu om han har rätt att kasta ut mig ifall han känner för det? Jag är osäker på detta och funderar på att skriva i vårt avtal att jag ska ha 3 månader på mig att flytta men är detta lönt? Finns det en lag som säger att han inte får kasta ut mig?

    Tack på förhand!

    Rådgivarens svar

    2019-05-23

    Hej!

    Tack för att du har vänt dig till oss på Fråga Juristen!

    Det framår av din fråga att du och din kille har upprättat ett samboavtal. Eftersom att sambolagen är dispositiv och kan avtalas bort, innebär ert avtal att du inte kan stödja dig på sambolagens regler om bodelning vid en separation. Jag kommer nedan att redogöra för andra bestämmelser som  aktualiseras i den situation som du beskriver. 

    Uppsägningstid enligt 12 kap. jordabalken 
    Som ägare av bostadsrätten kommer din kille att betraktas som hyresvärd och du som hyresgäst i andra hand. Detta gäller även om inte något uttryckligt hyresavtal finns. Eftersom att han hyr ut en del av sin egen bostad har du inget besittningsskydd, d.v.s. ingen rätt till en automatisk förlängning av hyreskontraktet. Det skydd du som sambo har är istället rätten till uppsägningstid. Om inget annat har avtalats har du rätt till en uppsägningstid på tre månader från det månadsskifte som inträffar närmast efter uppsägningen. Först efter att denna tid har passerat har din kille rätt att kasta ut dig.

    Uppsägningen behöver dessutom uppfylla vissa krav. Uppsägningen ska vara skriftlig om du har bott hos där i mer än tre månader i följd och ska dessutom delges dig. Delgivning innebär i princip att din kille ska se till att du tar del av uppsägningen och att han måste kunna bevisa att du har tagit del av uppsägningen. 

    Sammanfattning
    Du har enligt lag rätt att bo kvar i tre månader och din sambo kan alltså inte kasta ut dig hur som helst. Du och din sambo behöver inte avtala om det för att det ska gälla, men om det känns skönt för dig/er att ha det på papper så kan ni självklart skriva ett avtal som reglerar uppsägningstiden. Om du och din sambo vill kan ni fritt avtala att andra villkor eller en längre uppsägningstid ska gälla mellan er.

    Hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler frågor är du varmt välkommen att ställa dem.

    Med vänlig hälsning,
    Cebrina Carlsson

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden