Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik
Film

 

Boka tid för rådgivning

*
Max tillåtna ord är:
*
*

Livet kan förändras snabbt. Plötsligt står två tandborstar i badrummet istället för en. Två bostäder och två sängar blir en. En dag äger du det mesta tillsammans med någon annan, med allt vad det innebär.
Och det innebär en hel del, mycket mer än vad många känner till.
Numera är de flesta sambor innan de gifter sig och många förblir sambor livet ut.

Men lika snabbt som kärleken kommer kan livet förändras på andra sätt. Vad gäller t.ex. rent juridiskt om ni separerar eller någon av er avlider och hemmet ska delas upp?
Sambor har inte samma rättsliga skydd som makar. De största skillnaderna är att:

  • Sambor inte ärver varandra, om man inte bestämt så i testamente.
  • Sambor inte är underhållsskyldiga gentemot varandra.
  • Sambor inte självklart är förmånstagare till varandras livförsäkringar.

Mitt, ditt och vårat
När ett samboförhållande upphör, vare sig det sker genom separation eller dödsfall, så har respektive sambo rätt till hälften av bostaden och det bohag som köpts för att användas gemensamt, oavsett vem som faktiskt betalat denna egendom. Det som respektive sambo tog med sig in i förhållandet, oavsett om det är bostad eller bohag, tillhör den som ägde det innan förhållandet inleddes.
Som sambor är ni två ekonomiskt självständiga individer som var och en äger det ni köper eller skaffar på annat sätt. Den som köpt bostaden, bilen eller bohaget är ensam ägare till denna egendom. Därför är det viktigt hur ni delar på utgifterna under den tid ni lever ihop.

Samboavtalets trygghet
Har ni inte gjort några skriftliga överenskommelser för ert samboförhållande gäller sambolagen om ni separerar eller någon av er dör. Genom att skriva ett samboavtal kan ni istället själva bestämma vad som ska gälla just för er.

Skriv testamente! 
För att skapa trygghet vid ett eventuellt dödsfall kan ni även skriva varsitt, eller ett gemensamt, testamente. Det kan vara särskilt viktigt om en av er har barn som inte är era gemensamma, men även med gemensamma barn är det de som ärver före kvarlevande förälder när ni lever som sambor. Ni kan då bli beroende av att de väljer att göra ett s.k. arvsavstående, d.v.s. skjuta upp sitt arv.

Välkommen att boka tid så hjälper vi er att skapa trygghet som sambor!

Läs frågor och svar om att flytta ihop / bli sambo>>

Citera oss gärna, men ange källan.